Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

Центр громадського здоров'я нагадує про загрозу ботулізму через вживання неякісної продукції

Дата: 01.05.2025 10:11
Кількість переглядів: 28

Безвідповідальний підхід до раціону харчування може призвести, зокрема, до розвитку такої небезпечної хвороби, як ботулізм.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість котрої споживачу достеменно невідомо!

Симптоми ботулізму

Головними клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мовлення, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). У кожного другого хворого перші прояви ботулізму — це короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі.

Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, унаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період ботулізму може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогою фахівців!

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму, слід:

  • не вживати консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо, не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
  • ретельно мити руки, продукти й посуд;
  • у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно двічі або тричі прогрівати їх 5 хв за температури 100 °С із перервою 24 год між прогріваннями; після цього треба простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хв і герметично запакувати; найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
  • гриби не рекомендується консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.

Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає українців відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солену та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса без належної термообробки.

 

  Вишгородська  районна  філія Державної  установи  «Київський  обласний       центр  контролю  та  профілактики хвороб  Міністерства  охорони  здоров'я України»

                       ( по матеріалам Центру громадського здоров’я)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь