Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

Свято Маковея!!!

Дата: 01.08.2024 18:03
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

Щороку 1 (14) серпня православний світ відзначає свято Маковея. Інші назви: Маковій, Перший Спас, Медовий Спас. Це одне з трьох літніх свят, що відзначається на честь Христа Спасителя, церковна назва – Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, Свято Всемилостивого Спасителя (Спаса) та Пресвятої Богородиці. В Україні свято поєднує в собі два світи: релігійний та фольклорний. Народні традиції святкування тісно переплетені з християнськими переказами та легендами. Свято Маковея припадає на найврожайніший місяць літа – серпень. Він відзначається жнивами, а також достиганням овочів та фруктів. А ще у серпні дозріває мак, саме звідси походить народна назва Першого Спаса – Маковей. А от назва «Медовий Спас» вказує на те, що в цьому місяці збирають свіжий мед. Щороку 1 (14) серпня православний світ відзначає свято Маковея. Інші назви: Маковій, Перший Спас, Медовий Спас. Це одне з трьох літніх свят, що відзначається на честь Христа Спасителя, церковна назва – Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, Свято Всемилостивого Спасителя (Спаса) та Пресвятої Богородиці. В Україні свято поєднує в собі два світи: релігійний та фольклорний. Народні традиції святкування тісно переплетені з християнськими переказами та легендами. Свято Маковея припадає на найврожайніший місяць літа – серпень. Він відзначається жнивами, а також достиганням овочів та фруктів. А ще у серпні дозріває мак, саме звідси походить народна назва Першого Спаса – Маковей. А от назва «Медовий Спас» вказує на те, що в цьому місяці збирають свіжий мед. Свято має досить цікаве походження і відзначається воно ще з 9-го століття нашої ери. Спочатку Маковея святкували в Константинополі, а згодом воно поширилося на інші країни. Наприкінці 12 століття цей день був одним з найшанованіших церковних свят в Київській Русі. 

Православна церква в цей день вшановує одну із свої святинь – Животворний Хрест. Сьогодні на день Маковея здійснюється церковна служба, під час якої хрест ставлять на середину храму і вклоняються йому. В Поліській громаді сьогодні також відбулося освячення меду, маку та різнотрав'я.
Поліська селищна рада вітає всіх з Медовим Спасом! Бажаємо, щоб у вашому житті було стільки ж радості, скільки меду в банці, а кожен день приносив солодкі миті щастя та любові. Нехай Господь охороняє всіх від негод і допомагає знаходити радість у кожному дні!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь