Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

На 103 році життя зупинилося серце у найстарішого жителя поліського села Радинка - Власенко Миколи Яковича.

Дата: 03.01.2024 15:49
Кількість переглядів: 833

     На 103 році життя зупинилося серце у найстарішого жителя поліського села Радинка - Власенко Миколи Яковича.

     Про це повідомила 30 грудня староста старостинського округу № 3  Поліської територіальної громади Ірина Романенко.

     Микола Янович народився 30 грудня (фактично 19 грудня, а зареєстрували 30 грудня) 1920 року в селі Мартиновичі Поліського району Київської області. Проживали тоді на хуторі, за річкою Уж від села (урочище Святе). Батьки мали стадо овечок, 5 корів, коня, пару волів. Кожен день пас овечки.В 1933 році, внаслідок того, що батьки були розкуркулені (відмовились вступати в колгосп) і позбавлені всіляких засобів для проживання, переселилися в с. Лелів Чорнобильського району. Там був на той час радгосп. Для того, щоб заробити на проживання, Микола пас свиней в радгоспі. 

     В 1934 році разом з батьками переселився в с. Мечиславку Грушівського району Кіровоградської області. Там  працював спочатку на різних роботах, а потім їздовим в колгоспі.  Закінчив 4 класи початкової школи і в школу більше не ходив, бо спочатку не було можливості, а потім відстав від своїх ровесників.

     В грудні 1940 року був призваний до Радянської армії. Службу проходив біля Каунаса в мінометному полку, де і застала війна. З початку війни попали в оточення, з боями виходили з оточення. В кінці липня 1941 року потрапив у полон. В полоні був до квітня 1945 року в таборі Фаренгольц біля Гамбурга. Визволили з полону американські війська.

     З  осені 1945 року до літа 1946 року працював вантажником на лісопереробному заводі м. Карпінск Свердловсьої області. Потім переселився в с. Мартиновичі, куди під час війни переїхали батьки. Працював в колгоспі «Родіна» на різних роботах, в основному їздовим.

    В 1993 році був відселений в с. Нові Мартиновичі Пирятинського району Полтавської області. В 2006 році переселився в с. Радинку Поліського району Київької області, де і проживав по день смерті.

Має двох синів — Василь 1950 року народження, Григорій — 1953 року народження.

Нагороди — орден «Отечественной войны ІІ степени», орден «За мужність».


Микола Янович гідно прожив свій вік, був свідком і учасником багатьох історичних подій, повністю міняв звичний устрій життя. При цьому  залишався сильною людиною, яка вміла радіти життю і філософськи ставився до всіх мінливостей долі, знаходячи в них масу плюсів і приводів для радості.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Миколи Яновича.

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь