A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

29 вересня – Всесвітній день серця.

Дата: 02.10.2023 14:07
Кількість переглядів: 126

9 порад для здоров’я вашого серця

29 вересня – Всесвітній день серця. Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності у світі. В Україні вони є причиною понад половини – 67% – усіх смертей.Фото без опису

Багатьох цих захворювань можна уникнути завдяки змінами у поведінці чи звичках. Ми підготували для вас 10 порад, які допоможуть вам краще дбати про здоров’я свого серця.

  1. Киньте курити, якщо ви все ще це робите. Це буде найкращим рішенням для здоров’я вашого серця. Куріння є однією із головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Через рік без куріння ризик серцевого нападу знижується вдвічі, у порівнянні з ризиками курця. В Україні працює безкоштовна гаряча лінія «Я кидаю курити»: 0-800-50-55-60. Зателефонуйте, і фахівці допоможуть вам справитися із тютюновою залежністю.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDaySmoke.png

  1. Будьте активними. Вгору-вниз: фізична активність може знизити ризик розвитку захворювань серця. Це – ефективний спосіб підняти настрій та уникнути наслідків стресу. Приділяйте 1,5 години кардіонавантаженням щотижня. Займайтеся 30 хвилин 5 разів на тиждень. Це може бути будь-який вид активності,  що змушує вас дихати важче, а ваше серце – битися швидше.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayActive.png

  1. Слідкуйте за вагою. Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Харчуйтеся здоровою, збалансованою їжею. Щодня їжте овочі і фрукти, а от жирів і цукру якомога менше.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayIMT.png

  1. Їжте більше клітковини – принаймні 30 грам над день. Звідки брати клітковину? Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна (що менше зерно оброблене, то краще), фрукти та овочі.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayVit.png

  1. Скоротіть об’єм насичених жирів у раціоні. Коли ви вживаєте забагато їжі з високим вмістом насичених жирів, може підвищитися рівень холестерину у крові. Віддавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам з низьким вмістом жирів.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayFat.png

  1. Вживайте менше солі. Щоб кров’яний тиск був у нормі, приберіть сільничку зі столу, додавайте менше солі під час готування їжі. Щойно ви звикнете до менш соленої їжі, ви зможете відмовитись від солі повністю. Остерігайтеся готових продуктів з високим вмістом солі. Більша частина солі, яку ми вживаємо, знаходиться у їжі, яку ми купуємо. Рекомендована щоденна норма  5 г. солі – це близько однієї чайної ложки.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDaySolt.png

7. Їжте рибу принаймні двічі на тиждень, у тому числі порцію жирної риби, адже вона є потужним джерелом омега-3 жирних кислот, які захищають від проблем з серцем. Вагітні жінки та ті, які годують груддю, не повинні вживати більше двох порцій жирної риби на тиждень.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayFish.png

8. Менше алкоголю. Не забувайте, що алкоголь калорійний, і його надмірне вживання  не лише може додати ваги, але й збільшує ризики серцево-судинних захворювань.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayAlc.png

9. Читайте етикетки на продуктах харчування. Коли ви ходите по магазинах, варто читати етикетки на продуктах та перевіряти їхню калорійність, жирність, вміст солі та цукру. Така звичка допоможе вам зробити кращий вибір на користь вашому серцю.

https://phc.org.ua/sites/default/files/uploads/images/HeartDayShop.png


Фото без описуФото без опису

В Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення.

Найрозповсюдженішими є ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, інсульт, ревматична хвороба серця, серцева недостатність та захворювання периферичної артерії.

Вплинути на зменшення тягаря серцево-судинних захворювання в Україні можна, якщо зменшити основні фактори ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті:

1. Високий артеріальний тиск

Підвищений артеріальний тиск (АТ) без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.

Щоби кров’яний тиск був у нормі, щонайменше зменшіть споживання солі: приберіть сільничку зі столу, додавайте менше солі під час готування їжі, остерігайтесь готових продуктів із високим вмістом солі. Рекомендована щоденна норма — 5 г солі — це близько однієї чайної ложки.

2. Погане харчування

Головні вороги серця — це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі. За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення.

Білки, жири і вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні. Обов’язково включати до кожного прийому їжі й овочі. Вважається, що найбільшу користь приносять рослинні продукти, вирощені в тому регіоні, де ви живете. Тому їжте сезонні овочі, робіть заготовки на зиму в морозильній камері. А ось від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитися через великий вміст солі.

3. Холестерол

Якщо вживати забагато їжі з високим вмістом насичених жирів, може підвищитися рівень холестерину в крові. Тому, зменште обсяг насичених жирів у раціоні. Віддавайте перевагу нежирному м’ясу (птиця, кролик) та продуктам із низьким вмістом жирів.

Також намагайтесь відмовитися від шкідливих трансжирів. За оцінками ВООЗ, щороку від серцево-судинних захворювань, обумовлених споживанням трансжирів, помирає близько 500 тисяч людей.

4. Високий індекс маси тіла

Надмірна вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Тож, слідкуйте за вагою і харчуйтесь здоровою, збалансованою їжею. Підтримуйте масу тіла у межах ІМТ * 18,5 – 25 завдяки щоденній фізичній активності (*ІМТ — індекс маси тіла = відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах).

5. Тютюновий дим

Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Киньте курити, якщо ви все ще це робите.

6. Високий рівень глюкози

Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але сприяє розвитку серйозних захворювань, як-то діабет. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2–3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум удвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2 % cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Для збереження здоров’я виключіть із меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Природні джерела цукру (фрукти, мед) варто вживати контрольовано.

7. Забруднене повітря

Тривалий вплив забруднення повітря є фактором ризику серцево-судинних захворювань. Цей «невидимий убивця» щогодини забирає життя 800 людей та може викликати або посилювати тривалі болісні захворювання, такі як рак, респіраторні або серцеві хвороби.

8. Порушення функцій роботи нирок

Порушення функції роботи нирок є важливим чинником ризику розвитку серцево-судинних ускладнень. Хвороби серця — найпоширеніша причина смерті серед  пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі.

Коли нирки не працюють належним чином, гормональна система, яка регулює кров'яний тиск, повинна працювати більше, щоб збільшити кровопостачання нирок. Коли це відбувається, вашому серцю доводиться працювати сильніше, що може призвести до серцевих захворювань.

9. Вживання алкоголю

Безпечної дози алкоголю не існує. Вживання алкоголю шкідливе для серцево-судинної системи,  викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів і онкозахворювань.

10. Низька фізична активність

Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних хвороб. За даними ВООЗ для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень. Однак, якщо у вас сидячий спосіб життя, варто рухатися не менше години на день. Для початку намагайтеся щодня гуляти на свіжому повітрі, робити зарядку, менше використовувати ліфт, а підніматися сходами.

      На ранніх етапах можна запобігти більшості важких хвороб та зберегти здоров’я свого серця. Якщо маєте найменшу підозру на ССЗ, відчуваєте біль, важкість, підвищений тиск чи печіння у грудній клітці, зверніться до сімейного лікаря. Це справді може врятувати життя.

Які обстеження можна пройти у свого лікаря?

Електрокардіограма

Швидкий тест на тропонін

Вимірювання артеріального тиску

Загальний аналіз крові

Аналіз крові на холестерин

Аналіз крові на рівень глюкози

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь