A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

НЕ ПАЛІТЬ СУХУ РОСЛИНІСТЬ – НЕ ВЧИНЯЙТЕ ЗЛОЧИН!

Дата: 28.03.2023 17:05
Кількість переглядів: 116

                 НЕ ПАЛІТЬ СУХУ РОСЛИНІСТЬ – НЕ ВЧИНЯЙТЕ ЗЛОЧИН!

 

 З приходом весняного тепла на території Вишгородського району спостерігається різке підвищення показника кількості пожеж у природних екосистемах. Так, вогнеборці ДСНС вже почали ліквідовувати численні пожежі трави, очерету та сухостою на відкритих територіях. Зокрема,  з початку року на території Вишгородського району було зареєстровано більше 20 випадків загоряння сухої трави на відкритій території. Силами рятувальників пожежі було ліквідовано та не допущено розповсюдження полум’я. Та виїжджаючи на такі виклики пожежники, фактично, змушені використовувати колосальні матеріальні ресурси не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

Основними причинами подібних займань є людський фактор – адже траву підпалюють навмисно, або вона загоряється від кинутого недопалка чи не загашених багать. А суха та вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню на значні площі. Це, у свою чергу, стає причиною розповсюдження полум’я на лісові насадження, торфовища, а також об’єкти житлового сектору. Внаслідок цього завдаються значні матеріальні та екологічні збитки. Крім того кожна така пожежа – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини.

Незважаючи на численні застереження працівників ДСНС, займання та пожежі в екосистемах стаються мало не щодня. Така статистика — очевидне свідчення того, що громадяни продовжують нехтувати закликами не провокувати пожежі та продовжують порушувати елементарні правила безпеки та вимоги чинного законодавства не усвідомлюючи всієї відповідальності за свої дії. Тому рятувальники спільно з працівниками Національної Поліції змушені вживати радикальних заходів.

Особливу увагу слід звернути на те, що на час воєнного стану такі дії як спалювання сухостою можуть прирівняти до диверсії. Масштабні вогнища можуть розцінювати як подання світлових сигналів ворогу. Водночас задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних Сил України та територіальної оборони.

3 березня Верховною Радою України було внесені зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності. Передбачене покарання: позбавлення волі строком на п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна. 

Також за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф відповідно до статей Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Зокрема передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу: - за спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно – болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках:
- на громадян від 3060 до 6120 грн.;
- на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;
- ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу;
- на громадян від 6120 до 12240 грн.;
- на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність. Якщо дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Тому громадянам варто серйозно замислитися перед тим як взяти в руки сірники.

Вишгородське районне управління ГУ ДСНС України у Київській області вкотре звертається до мешканців району та закликає громадян відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей. У разі виявлення пожежі негайно телефонувати за номером 101. Також у випадку встановлення особи палія, просимо інформувати Державну службу надзвичайних ситуацій та Національну поліцію за номером 101 та 102.Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь