A A A K K K
для людей із порушенням зору
Поліська територіальна громада
Київська область, Вишгородський район

Звернення депутатів Поліської селищної ради VIІI скликання до Президента України

Дата: 05.04.2021 16:09
Кількість переглядів: 1320

На позачерговій 7 сесії 1.04.2021 року, депутати прийняли рішення що до «Звернення депутатів Поліської селищної ради VIІI скликання до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України  щодо ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії на території   Поліської селищної територіальної громади»

 

 

ПОЛІСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ВИШГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

Про Звернення депутатів Поліської селищної ради VIІI скликання                 до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів

України щодо ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії на території Поліської селищної територіальної громади

 

       Відповідно до Конституції Украйни, статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту Поліської селищної ради VIІIскликання, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії Поліської селищної ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та житлово-комунального господарства, Поліська селищна рада вирішила:

 

1. Схвалити текст Звернення депутатів Поліської селищної ради VIІI скликання до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії на території Поліської селищної територіальної громади, що додається.

 

          2. Звернення направити до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

 

          3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію Поліської селищної ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та житлово-комунального господарства.      

 

В.о. селищного голови                                                    Г.М. Власенко

 

 

смт Красятичі

від 01 квітня 2021 року

№ 171-07-VIIІ

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

депутатів Поліської селищної ради VIІI скликання до Президента

України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України                щодо ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії на території                       Поліської селищної територіальної громади

 

Незабаром мине 35 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Ця аварія вплинула на життя і діяльність багатьох жителів України.

Але найбільше постраждав від аварії Поліський район.

Аварія мала визначальний вплив  на соціально-економічний розвиток району. Ліквідовані промислові підприємства,  більшість жителів Поліського району відселені.

Найбільше потерпіли від аварії ті, які залишилися проживати на території  району. Вони першими прийняли в свої домівки переселенців із Прип’яті, брали активну участь у відселенні жителів та у переведенні організацій Поліського району. Вони також одними із перших взяли на себе дози різних радіоактивних елементів. Переважна більшість із цих жителів та їхні діти зараз хворі. Вони навіть не стали «ліквідаторами», так як в них не було офіційного направлення на виконання певних робіт в зоні відчуження.

Після аварії відбувалася ліквідація наслідків  аварії на ЧАЕС. Для жителів тоді Поліського району, тепер Поліської територіальної селищної громади, це була поступова ліквідація району. Постійно зменшувалась кількість  підприємств, установ та організацій, які функціонували на території району, внаслідок чого громада не є самодостатньою. Проблематичним зараз є вчасність розрахунків за захищеними статтями бюджету, не говорячи вже за бюджет розвитку. І зараз планується реорганізація держлісгоспу, що призведе до значного зменшення надходжень до бюджету громади. Жителі Поліської селищної територіальної громади справедливо вважають, що вже потрібно приступити до ліквідації наслідків аварії на її території, а не поступової, протягом всіх післяаварійних років, ліквідації району, а тепер і ліквідації самої громади.

Потрібно зараз, перед 35-річчям аварії, зробити хоча б перші невеликі кроки в напрямку соціально-економічного розвитку громади, а не залишати жителів громади сам на сам з її наслідками.

 Одним із факторів, який вплине на соціально-економічний розвиток громади, є створення робочих місць на її території. Це вплине і на доходи населення, і на збільшення його чисельності. Це з часом призупинить «оптимізацію» різних закладів та організацій на території громади. Для цього необхідно прийняти довгострокову державну Програму зі створення  робочих місць на території Поліської селищної територіальної громади, в якій би передбачалася компенсація роботодавцям вартості новоствореного робочого місця на рівні не менше 50 відсотків.

Ми вважаємо несправедливим, коли різні підприємства або їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють свою діяльність на території колишнього Поліського району, в зоні відчуження або безумовного відселення, не сплачують податки до бюджету Поліської селищної територіальної  громади, яка не є самодостатньою. Сплата даних податків дала б можливість виплачувати вчасно заробітну плату працівникам бюджетної сфери, що на даний час є проблематичним для громади.

Викликає соціальну напругу та невдоволення жителів громади коли до них застосовують адміністративні стягнення за перебування на відпочинку біля річки Уж, на її правому березі в межах Поліського району (в той же час організовуються і заохочуються екскурсії в зону відчуження). Цей відпочинок традиційно був і залишається  одним із найулюбленіших для жителів громади. Його заборона (повністю або частково) спричинить невдоволення жителів та соціальну напругу в громаді. Встановлення межі зони відчуження та межі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника  по лівій стороні річки Уж в межах громади, зняла б цю проблему, а також забезпечила б більш ефективну охорону зони відчуження, а також Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, так як їх межі чітко не визначені зараз на місцевості.

          Виходячи з вище сказаного, просимо Вас з метою ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії на території Поліської селищної територіальної громади:

1. Прийняти та запровадити довгострокову державну Програму зі створення робочих місць на території Поліської селищної територіальної громади, в якій передбачити компенсацію роботодавцям не менше 50 відсотків вартості новоствореного робочого місця.

2. Зобов’язати підприємства та їхні відокремлені підрозділи, які працюють на території колишнього Поліського району, в зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, сплачувати податки до бюджету Поліської селищної територіальної громади.

3. Встановити межі зони відчуження та межі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника  по лівій стороні річки Уж в межах Поліської селищної територіальної громади: від села Луговики до села Нівецьке.

Схвалено рішенням Поліської селищної ради від 01.04.2021 року                № 171-07 -VIIІ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи бажаєте Ви щоб на території Поліської ТГ увімкнули вуличне освітлення?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь